• AIK fotboll har sedan år 2013 Friends Arena som hemarena. Innan dess höll man till på Råsunda fotbollsstadion, som kom att bli mycket starkt förknippad med laget. Det var dock först år 1937 som AIK fotboll fick Råsunda fotbollsstadion som hemarena. Under slutet av 1800-talet spelade man helt enkelt på Gärdet och på den närliggande Lindarängen. Under perioden 1901 – 1910 var det istället Stockholms idrottspark som gällde, sedan Råsunda idrottspark 1910 – 1912 och Stockholms stadion 1912 – 1937.

    Stockholms idrottspark

    Stockholms idrottsparkStockholms idrottspark invigdes den 8 september 1896 och revs i november 1910. Detta var Stockholms första civila idrottsarena. AIK fotboll spelade sina hemmamatcher här från 1901 tills parken revs.

    Stockholms idrottsplats låg på den plats i Norra Djurgården där vi idag hittar Stockholms stadion. Den gränsade till Sofiahemmet, Valhallavägen och Sturevägen (som idag heter Lidingövägen). Det var kung Oscar II som hade upplåtit mark på Norra Djurgården så att Stockholms idrottspark kunde byggas. Arkitekterna bakom utformningen av Stockholms idrottspark var Rudolf Arborelius och Fredrik Liljekvist.

    Stockholms idrottsplats hade n grusplan som användes för både fotboll och friidrott. Kring den gick en cementbana med omkretsen 400 meter, som användes för löpning och cykling. Intill idrottsplatsen låg två tennisplaner och två paviljonger. Den största av de två paviljongerna, Tennispaviljongen, innehöll två täckta tennisplaner med trägolv.

    När Stockholms idrottspark revs var det för att ge plats åt byggnationen av Stockholms Stadion, som uppfördes till de Olympiska sommarspelen i Stockholm år 1912. Tennispaviljongen räddades genom att den år 1911 flyttades till Fiskartorpsvägen 20 på Östermalm, där den fortfarande står kvar.

    Råsunda idrottsplats

    Efter att Stockholms idrottspark rivits hade AIK Fotboll Råsunda idrottsplats i Solna som hemarena medan man väntade på att Stockholms stadion skulle bli färdigbyggd. Råsunda idrottsplats invigdes 1910, lagom för att AIK Fotboll skulle ha någonstans att ta vägen när Stockholms idrottsplats försvann. Råsunda idrottsplats hade plats för cirka 2 000 sittande åskådare + plats för stående åskådare runt planen.

    Redan år 1912 flyttade AIK Fotboll till nybyggda Stockholms stadion, men man fortsatte spela hemmamatcher på Råsunda idrottsplats vid de tillfällen då Stockholms stadion var upptagen av andra evenemang. I början av 1930-talet hade publikmassorna för AIK Fotboll vuxit sig så stora att de fyllde Stockholms stadion till bristningsgränsen, och det blev tydligt att en större arena var nödvändig. År 1937 invigdes Råsundastadion på den plats där Råsunda idrottsplats tidigare legat.

    Den Råsunda idrottsplats som man idag kan besöka i Solna är alltså inte den Råsunda idrottsplats som AIK hade som hemarena 1910 – 1912. Nuvarande Råsunda idrottsplats används bland annat av AIK:s fotbollsjuniorer.

    Stockholms stadion

    Stockholms stadiumSå snart Stockholms stadion var klar år 1912 blev den AIK Fotbolls hemarena, och där stannade laget till 1937 då Råsundastadion invigdes.

    Stockholms stadion byggdes efter att beslut fattats om att Stockholm skulle stå värd för de olympiska spelen under sommaren 1912. Eftersom den användes för de olympiska spelen kallas stadion ibland för Stockholms Olympiastadion .En drivande kraft bakom uppförandet av stadion var Sveriges Centralförening för idrottens främjande.

    Byggandet av Stockholms stadion innebar att man var tvungen att riva Stockholms idrottspark på Djurgården eftersom det nya bygget behövde marken. Stockholms stadion ligger vid Valhallavägen – Lidingövägen på Norra Djurgården.

    Arkitekt för Stockholms stadion var Torben Grut, och stilen är nationalromantisk. Den byggfirma som uppförde stadion var Kreuger & Toll.

    Grundplanen är hästskoformad eftersom Grut hade den klassiska antika idrottsarenan som sin förebild för själva idrottsplanen. De pampiga murar som omgärdar arenan är däremot inspirerade av Visby ringmur och består av mörkbränt, handslaget tegel från Helsingborgs Ångtegelbruk. Flera infällda mönster kan ses i muren, bland annat de tre kronor som sitter över huvudingången.

    Torben Grut gav de båda hörntornen krenelering i medeltida stil, vilket givetvis var trevligt för AIK som har just sådana krenelerade torn i sitt klubbmärke. Stockholm stadions torn har starka strålkastaranläggningar på taken för att kunna lysa upp idrottsplanen. Det östra tornet kallas Klocktornet eftersom det har en stor klocka, medan det norra tornet kallas Sofiatornet eftersom det ligger intill Sofiahemmet och Drottnings Sofias väg.

    Råsunda fotbollsstadion

    råsundaRåsunda fotbollsstadion, även kallad Råsundastadion, var AIK Fotbolls hemarena för herrlaget från 1937 till och med säsongen 2012. Stadion var också nationalarena för Sveriges herrlandslag i fotboll.

    Råsundastadion ligger i Solna, på den plats som Råsunda idrottsplats låg innan stadion uppfördes. I början av 1930-talet hade AIK Fotbolls hemarena Stockholms stadion börjat bli alltför trång för de stora skaror som flockades till AIK:s fotbollsmatcher och AIK skjöt till 100 000 kronor till byggandet av en ny stadion med större kapacitet.

    Arkitekterna för Råsunda fotbollstadion var Sven Ivar Lind och Birger Borgström. När Råsundastadion stod klar hade den plats för 40 000 åskådare och var Sveriges största sportanläggning.

    Första gången AIK Fotboll spelade på den nybyggda Råsunda fotbollsstadion var den 18 april, 1937. Motståndarna var Malmö FF och matchens lutade 4-0 till hemmalaget. Detta var ungefär en månad innan den officiella invigningen, då kung Gustav V klippte bandet i samband med en landskamp mellan Sverige och England.

    Inför fotbolls-VM i Sverige 1958 byggdes Råsundastadion ut så att åskådarområdena nu kunde ta emot totalt 50 000 personer. En annan genomgripande renovering genomfördes i mitten av 1980-talet, då den gamla västra läktaren togs bort och ersattes med en ny läktare som hade både kontorsplatser och en restaurang. Mellan den västra och södra läktaren uppfördes ett 80 meter högt kontorshus, som snabbt fick smeknamnet Dallasskrapan på grund av sin spegelfasad.

    I mitten av 1990-talet skedde den sista stora renoveringen av Råsunda fotbollsstadion, då fondläktare byggdes till över både norra och södra läktaren.

    Korta fakta om Råsundastadion

    • Publikrekordet ligger på 52 943 personer. Så många såg VM-kvalmatchen mellan Sverige och Västtyskland den 26 september 1965 på plats i Råsundastadion.
    • Publikrekordet för klubblag ligger på 48 894 personer. Det är från matchen mellan Djurgårdens IF och IFK Göteborg den 11 oktober 1959.
    • AIK Fotboll kunde som mest få in cirka 35 000 åskådare på sina hemma matcher eftersom övriga platser inte såldes på grund av säkerhetsskäl.
    • Den allra sista landskampen på Råsundastadion ägde rum den 15 augusti 2012. Den stod mellan Sverige och Brasilien, precis som den legendariska VM-finalen 1958. Precis som då var det brasilianarna som vann.
    • Det allra sista Stockholmsderbyt på Råsundastadion stod mellan AIK och Djurgården den 16 september 2012. AIK vann med 3-0.
    • Den allra sista allsvenska matchen på Råsundastadion spelades den 4 november 2012, mellan samma klubbar som en gång invigde stadion, det vill säga AIK och Malmö FF. AIK vann med 2-0.
    • Den allra sista fotbollsmatchen på Råsundastadion spelades mellan AIK och SSC Napoli den 22 november 2012. Napoli vann med 2-1.

    Råsunda fotbollsstadion ersätts av Friends Arena

    Den 1 april 2006 tog Svenska Fotbollförbundet beslut om att bygga en ny nationalarena för herrfotboll. I december 2009 tecknar Peab AB och Fabege AB ett villkorat avtal med Fotbollförbundet om förvärv av Råsunda fotbollsstadion och tillhörande lokaler. Den nya detaljplanen för området vinner laga kraft i mars 2012.

    Den 22 november 2012 spelas sista fotbollsmatchen på Råsundastadion och den 25 november bjuds allmänheten in för att påbörja rivningen genom att plocka med sig inredningen som minnesobjekt.

    I december samma år övertas området av Visio Exploatering, ett bolag som ägs av Peab AB och Fabege AB. Följande månad påbörjad demonteringen av Råsundastadion.

Senaste inlägg