• friends arenaSedan år 2013 är Friend Arena i Solna AIK Fotbolls hemarena för herrlaget. AIK Fotboll spelade sin premiärmatch på den nya arenan den 24 mars 2013, då de mötte HJK Helsingfors i en träningsmatch. AIK vann med 2-1.

  AIK Fotbolls första tävlingsmatch på Friends Arena ägde rum den 7 april 2013, då de mötte Syrianska FC i Allsvenskans andra omgång. Matchen slutade 0-0. Publiksiffran landade på 43 463 personer, vilket är publikrekord på hemmaplan för AIK Fotboll.

  Det första Stockholmsderbyt på Friends Arena spelades den 7 mars 2015, då AIK mötte Hammarby IF. 41 063 åskådare fanns på plats, vilket var nytt publikrekord för Svenska cupen.

  Friends Arena är inte bara hemarena för AIK Fotboll utan också för Sveriges herrlandslag i fotboll. Herrlandslaget spelade sin första match här den 14 november 2012 mot England, en match som vanns av det svenska laget med 4-2.

  Korta fakta om Friends Arena

  Namn Friends Arena
  Placering Arenastaden, Solna
  Ägare Svenska Fotbollförbundet

  Solna Stad

  Peab

  Fabege

  Jernhusen

  Arenatyp Multievenemangsarena
  Publikkapacitet 50 000 åskådare

  (65 000 åskådare när delar av planen används som åskådarplats)

  Planstorlek 105 x 68 meter
  Invigd 27 oktober 2012

  Bakgrund

  Den 1 april 2006 fattade Svenska Fotbollförbundet beslut om att bygga en ny nationalarena för herrfotboll. Initialt hade man haft funderingar på att lägga den nya arenan vid Globen, men det slutgiltiga valet blev Solna. Man beslutade också att den slitna Råsundastadion i Solna skulle rivas.

  Första spadtaget för det nya arenaprojektet togs den 7 december 2009.

  Den nya detaljplanen för området vann laga kraft i mars 2012, en detaljplan som inkluderade byggandet av 700 lägenheter i området.

  Arenaprojektet ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna kommun, Peab, Fabege och Jernhusen.

  friends arena innomhusKonstruktion, arkitektur med mera för Friends Arena

  • Arkitekterna för Friends Arena är arkitektkontoren Berg Arkitektkontor, Arkitektfirmaet C. F. Møller, HOK Sport, och Arkitekterna Krook & Tjäder.
  • Konstruktörerna är Ruukki, Strängbetong och SWECO Structures.
  • Entreprenörerna är Peab, Ruukki, Hollandia, och Strängbetong.
  • Friends Arena utformades redan från grunden för att passa för många olika sorters evenemang som kräver rejält med åskådarplatser. Den är alltså inte bara tänkt för fotboll, utan här ska många olika idrotter kunna utövas, samtidigt som arenan också ska fungera bra för konsertarrangemang, stormöten, med mera.
  • Under en fotbollsmatch finns plats för 50 000 åskådare. Under andra evenemang där man inte behöver hela planen kan en del av planen användas för att skapa mer åskådarplats, och då går det att få in totalt 65 000 åskådare i arenan.
  • Friends Arena används året runt. Hela arenan kan värmas upp vid behov.
  • Friends Arena har ett skjutbart tak så att man kan ordna evenemang under bar himmel när omständigheterna så tillåter. Takhöjden är 33 meter. Det öppningsbara taket är något större än själva planen.
  • Den tre våningar höga läktarsektionen är utformad för att ge åskådarna en känsla av att vara nära planen.
  • Planstorleken är 105 x 68 meter.
  • Arenan är förberedd för gräs, grus och is.
  • Friends Arena uppfyller både FIFA:s och UEFA:s tekniska rekommendationer för fotbollsarenor.
  • Friends Arena är Nordens största fotbolls- och inomhusarena.

  Publikrekord för fotboll på Friends Arena

  Evenemang Publik Datum
  Träningslandskamp (herrar)

  Sverige – England

  49967 14 november 2012
  Tävlingslandskamp (herrar)

  Sverige – Portugal

  49766 19 november 2013
  Klubblagsmatch (herrar)

  AIK – Syrianska FC

  43463 7 april 2013
  Tävlingslandskamp (damer)

  Tyskland – Norge

  41301 28 juli 2013

  Att ta sig till Friends Arena

  Friends Arena ligger i Solna, drygt 500 meter nordväst om Solna station. Avståndet mellan Friends Arena och Stockholms centralstation är cirka 6 km (i nordvästlig riktning från centralstationen).

  Storstockholm lokaltrafik

  Både pendeltåg och lokalbussar går till Solna station i Stockholms lokaltrafiks regi. Tvärbanan har en hållplats vid Solna station. Solna station är förbunden med Arenastaden, men det är strax under 1 kilometers promenad att gå.

  Det går också att ta buss eller tunnelbanans blå linje till hållplatsen Solna centrum och sedan promenera 1,5 km till Arenastaden.

  Ett annat alternativ är busslinje 101 från Mörby, via Bergshamra, till Friends Arena. Denna busslinje går endast de dagar det sker något evenemang i arenan, och busslinjen slutar gå vid midnatt.

  Varför heter den Friends Arena?

  När planeringen av den nya arenan inleddes kallades arenan för Solna fotbollsstadion. Sedan ingick Svenska Fotbollförbundet och Swedbank ett namnsponsringsavtal, där Swedbank och sparbanksstiftelserna förbinder sig att betala 153 miljoner kronor fram till 2023 för rätten att namnge arenan. Istället för att låta arenan heta Swedbank Arena som det ursprungligen var tänkt presenterade Swedbank i mars 2012 ett annat namnförslag: Friends Arena. Namnet är en hyllning till antimobbnings-organisationen Stiftelsen Friends, en stiftelse som Swedbank har stöttat under många års tid och vars antimobbnings-verksamhet omfattar både skolor, idrottsföreningar och annan ungdomsverksamhet. Den 28 mars 2012 fick arenan officiellt sitt nya namn. Detta är den dyraste namnsponsringsaffären hittills is Sverige.

  Om Friends Arena skulle stå värd för VM-slutspel, EM-slutspel, en finalmatch i UEFA Champions League eller en finalmatch i Europa League kommer anläggningen inte att kallas Friends Arena just då. (Jmfr VM i fotboll 2006, då Allianz Arena i München temporärt gick under namnet Fifa World Cup Stadium München.) Denna regel är till för att göra sponsorerna av dessa stora fotbollsevemang nöjda. De vill inte att deras varumärken ska behöva konkurrera om uppmärksamheten med andra varumärken.

  Arenastaden

  Arenastaden är en helt ny stadsdel som ska byggas i anslutning till den nya arenan. I skrivande stund är stora delar av den redan färdigställd, men vissa delar återstår att fullborda. Arenastaden inkluderar lägenheter, kontor, butiker, hotell, restauranger, biograf, kongress- och konferenslokaler, med mera.

Senaste inlägg