• Owe Ohlsson spelade i AIK 1965 – 1971. Han spelade 154 tävlingsmatcher för AIK och gjorde 23 stycken mål. Efter sin tid som aktiv spelare blev han juniortränare hos AIK, samt vice ordförande och så småningom ordförande i AIK:s fotbollsstyrelse.

  Under perioden 1958 – 1964 var Ohlsson en del av det svenska landslaget i fotboll. Han spelade totalt 15 matcher med landslaget och gjorde 6 mål.

  Innan AIK

  Sven Owe OhlssonSven Owe Ohlsson föddes på Hälsö den 19 augusti 1938. Där började han spela i Hälsö Bollklubb (HBK), och som 14-åring hade han redan hunnit ta sig till klubbens A-lag. Ett par år senare flyttade Ohlsson till Göteborg för att gå i yrkesskola, och anslöt sig till IFK Göteborg. I IFK Göteborg stannade han till och med 1964. Han spelade 164 tävlingsmatcher med IFK Göteborg och gjorde 101 mål.

  Owe Ohlsson, som var forward i IFK Göteborg, är klubbens femte bästa målskytt genom tiderna, och han var med och tog SM-guldet 1957/1958 med IFK Göteborg. Han är också den förste spelare någonsin att göra 5 mål i en Europacupmach, en bedrift som han lyckades med mot nordirländska Linfield säsongen 1959/1969. (Matchen slutade 6-1 till IFK Göteborg.)

  AIK

  Under hösten 1964 gjorde AIK försök att värva Owe Ohlsson, men har var inte intresserad av att lämna vare sig klubben eller staden. Hans fru lyckades dock övertala honom om att prova, och det hela resulterade i att Ohlsson stannade sju år i AIK och dessutom fick Stockholm som hemstad betydligt längre än så.

  Ohlsson spelade i AIK 1965 – 1971. Under den här perioden spelade han i samtliga 154 allsvenska matcher som AIK deltog i, och han gjorde 23 mål. När AIK år 1967 skulle spela en träningsmatch i Stora Mossen i Thorstens Cup fick en av lagets ordinarie backar förhinder, och Ohlsson hoppade in i hans ställe. Det hela gick så bra att AIK började använda Ohlsson som back istället för forward även i kommande matcher.

  Enligt många bedömare var Ohlssons prestationer en starkt bidragande orsaka till att AIK lyckades hålla sig kvar i Allsvenskan under de tuffa åren 1968 – 1970.

  Att Ohlsson lämnade AIK 1971 berodde på att tränaren Jens Lindblom införde en ny regel som stipulerade att samtliga spelare måste träna 4 gånger i veckan + match. Detta gick inte att kombinera med Ohlssons krävande arbete, och han blev nödgad att lämna laget. Istället anslöt han sig till IFK Stockholm, där han var spelande tränare 1972 – 1974. 1975 återvände Ohlsson till AIK, fast då inte som spelare utan som tränare för juniorerna.

  I slutet av 1980-talet blev Ohlsson invald i AIK:s fotbollsstyrelse. Där avancerade han till vice ordförande, och när ordförande Sven-Erik Håkansson avgick blev det Ohlsson som fick axla hans roll. Under sin tid som ordförande i AIK:s fotbollsstyrelse engagerade sig Ohlsson bland annat i värvningarna av spelaren Vadim Jevtusjenko och tränarna Tomas Lyth och Tommy Söderberg.

Senaste inlägg