Exempel på kända personer som är AIK supportrar är Carl XVI Gustaf, Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, Prins Carl-Philip och Prinsessan Madeleine. Carl XVI Gustaf är sedan 1974 förste hedersledamot i AIK och föreningens beskyddare. Detta är en tradition som går tillbaka till Gustav VI Adolf som redan år 1907, då han var kronprins, åtog sig att vara AIK:s beskyddare och förste hedersledamot.
Kring AIK har flera supporterföreningar uppstått, och då särskilt kring AIK fotboll. Supporterföreningarna Black Army, Smokinglirarna, Ultras Nord och Sol Invictus utgör tillsammans AIK-Alliansen. Tidigare ingick även AIK-Tifo, men de lade ned sin verksamhet år 2015.
Supporterföreningen Smokinglirarna
Allmänna Supporterklubben grundades den 15 februari 2000, då AIK firade sin 109:e födelsedag. Drivande krafter bakom supporterklubbens tillkomst var bland annat Stefan Widenholm och Mikael Skogqvist. År 2002 bytte Allmänna Supporterklubben namn till Smokinglirarna.
Smokinglirarna skiljer sig rejält från supporterföreningar som Firman Boys och Ultras Nord, och inriktar sig bland annat på att ordna sittplatsbiljetter åt sina medlemmar. Smokinglirarna har som uttalad policy att vara en bred supportföreningar där alla ”gnagare” är välkomna. Smokinglirarna är inte begränsade till någon specifik läktare, eller ens på någon specifik idrott, utan omfattar samtliga idrotter som ingår i AIK:s sortiment. Dock rör de flesta av aktiviteterna fotboll, och Smokinglirarna brukar lyckas ordna bussresor till samtliga av AIK fotbolls bortamatcher. Även hockeyn har en framskjuten position inom Smokinglirarna, helt enkelt för att en betydande del av de aktiva i föreningen är intresserade av hockey.
Smokinglirarnas stampub är Dick Turpin, som ligger nära Norra Stå.
Supporterföreningen Black Army – Stockholm
Black Army – Stockholm (vanligen kallas endast Black Army) är AIK:s störst supporterklubb.
AIK- Black Army grundades år 1981. Namnet inspirerades av Manchester United:s supportklubb vars smeknamn var ”Red Army”. Drivande krafter bakom tillkomsten av AIK – Black Army var Roger Nilsson, Gösta Mölleby, Jonas Almqvist och Jan Schensström. Fem år senare lades AIK – Black Army ned eftersom det inte fanns tillräckligt intresse för att sköta administrationen av klubben, men redan året därpå skapades Black Army – Stockholm.
Under 1980-talet var namnet Black Army starkt förknippat med huliganism, men i slutet av decenniet bröt sig de mest våldsamma elementen ut ur föreningen och grundade Firman Boys. Sedan dess har supportrar med intresse för huliganism huvudsakligen sökt sig till Firman Boys, vilket har gjort att Black Army har fått en annan inriktning. Nu fokuserar föreningen huvudsakligen på att ordna resor till bortamatcher, ordna diverse arrangemang kring hemmamatcherna, tillhandahålla souvenirer, ge ut medlemstidningen Gnagaren, och liknande icke-våldsamma sysselsättningar. De har tagit fram medlemsölet Mästare.
Black Army – Stockholm har en medlemslokal nära Råsunda.
År 2006 startade man fotbollsföreningen FC Black Army. Under premiärsäsongen spelade laget i korpserien, men redan året därpå bytte man namn till Råsunda FC och tog sig in i det ordinarie seriesystemet (division 8). Efter en säsong i division 8 avancerade laget till division 7, och år 2014 tog man sig äntligen till division 6.
Supporterföreningen Black Ladies
Black Ladies är en supportföreningar för AIK:s olika damavdelningar. Trots namnet är föreningen öppen för både män och kvinnor. Föreningen är tämligen nytillkommen, den grundades år 2013.
Supporterföreningen Firman Boys
Firman Boys är en supportförening som förespråkar våld och brukar får en hel del uppmärksamhet i media. De räknas som en huliganfirma. Inom föreningen finns gruppen Gnagets yngsta (GY) för de yngre medlemmarna.
Firman Boys har sin grund i ett kompisgäng av AIK-supportrar bosatta i Stockholm city, Upplands Väsby, Jakobsberg, Täby, Tensta, Solna och Hässelby. I slutet av 1980-talet bröt de sig ur Black Army och bildade Firman Boys.
Boken ”En av grabbarna” är en närgången skildring av Firman Boys. Bakom är skriven av en person som fortfarande är aktiv i Firman Boys, och som i författarsammanhang använder sig av pseudonymen Johan Höglund.
Supporterföreningen Ultras Nord
Ultras Nord är en supportförening för AIK fotboll som grundades år 2002. På hemmamatcherna håller de till på Norra Stå. Ultra Nord ordnar bussresor till samtliga bortamatcher för AIK fotboll.
Ultras Nord har gjort sig kända för sin kontroversiella inställning till pyroteknik på läktarna. De anser att pyroteknik är en viktig del av att supporta sitt lag. Ultras Nord anser också att klacksektionen ska hållas reklamfri.
Till en början huserade Ultras Nord i mitten av Råsundas norra läktare (vid trumman), men senare flyttade de till Ryttargången och stannade där i ungefär ett år. Under perioden 2004 – 2007 var det Sektion 216 på Norras mellersta läktare som gällde, men numera är Ultras Nord tillbaka vid Ryttargången.
De flesta medlemmar av Ultras Nord är i åldern 18-25 år.
Supporterföreningen Sol Invictus
AIK-supportföreningen Sol Invictus grundades den 2 december 2004. Den inriktar sig på läktararbete, till exempel flaggor, banderoller och ramsor, och ordnar också bussresor till bortamatcher. Fokus ligger på fotboll. Sol Invictus är medlem av Svensk Fotbollssupporterunion (SFSU).
Sol Invictus har tagit ställning i flera kontroversiella frågor:
- Sol Invictus anser att pyroteknik ska få förekomma på matcherna, men i organiserad form. Istället för förbud mot pyroteknik propagerar Sol Invictus för att pyroteknik ska tillåtas under organiserade former.
- Sol Invictus är emot de rådande inskränkningarna vad gäller flaggor, banderoller, ramsor och sång på läktarna. De anser att allt ska vara tillåtet som inte bryter mot yttrandefrihetslagen.
- Sol Invictus kämpar för bevarandet av ståplatser på idrottsarenor.
- Sol Invictus anser att det är viktigt att biljettpriserna hålls på en rimlig nivå.
- Sol Invictus vill att 51-procentsregeln ska finnas kvar, för att säkerställa att AIK:s medlemmar får ha fortsatt inflytande över klubben. (Denna regel stipulerar att elitklubbar får drivas som idrottsaktiebolag om en ideell förening äger minst 51% av rösterna i bolaget.)
- Sol Invictus motsätter sig medias ökade makt över fotbollen.
Supporterföreningar utanför Stockholm
Utanför Stockholm finns det gott om fristående supporterföreningar för AIK som inte får lika mycket medial uppmärksamhet som de Stockholmsbaserade. Här hittar vi till exempel Dalagnagarna som organiserat AIK-supportrar i Dalarna sedan år 2005, och Branschen som varit igång ända sedan 1991 för AIK-supportrar i Gävle. Tittar vi söder ut hittar vi supporterförening i bland annat Laholm, Eskilstuna, Växjö och Östergötland.
För AIK supportrar som inte är bosatta i Sverige finns sedan år 2001 föreningen Exilgnagare. Föreningen har medlemmar i över 50 olika länder världen över.
Värt att nämna är också att den finska huvudstaden Helsingfors har en stor samling AIK-supportrar som är samlade i ett eget nätverk. Med färjan över Östersjön kan man enkelt ta sig till Stockholm från Helsingfors.