• Tomas Antonelius värvade till AIK från Brommapojkarna 1996. Under tre år som vänsterback hos AIK missade han bara tre allsvenska matcher. Han spelade 75 ligamatcher för AIK och gjorde två mål. Antonelius är även känd för sin tid i det svenska landslaget; han var med i Sveriges trupp i EM 2000 och VM 2002.

  Innan AIK

  Tomas AntoneliusTomas Emil Rune Gustafsson (senare Antonelius) föddes i Stockholms den 7 maj 1973.

  Han började spela i Brommapojkarna redan som 5-åring, och stannade där i 18 år, med undantag för läsåret 1990-1991 som tillbringades i Kanada. Totalt spelade Antonelius över hundra matcher för Brommapojkarna.

  Den unge Antonelius åkte till Kanada för att studera, men kom också med i proffslaget Winnepeg Fury vilket hjälpte honom att finansiera studierna. Han återvände till Sverige inför höstterminen 1991, och blev återigen en del av Brommapojkarna.

  År 1994 flytades Antonelius från som position som yttermittfältare till vänsterbackspositionen av tränaren Bo Petersson.

  AIK

  1996 värvades Tomas Antonelius av AIK, och han spelade sin första match för AIK i november 1996. Det var en vänskapsmatch mellan AIK och Rosenborg som AIK vann med 2-0.

  Bakgrunden till värvningen av Antonelius var att AIK:s Gary Sundgren under hösten 1996 provspelade för Sunderland FC i England, och AIK befarade att han skulle bli kvar i England. Så blev det inte, men när det stod klart att Sundgren tänkte stanna i AIK var Antonelius kontrakt redan påskrivet.

  När säsongen 1997 inleddes med en match mot Helsingborgs IF var Antonelius en av spelarna på planen.

  Exempel på höjdpunkter under Antonelius tid i AIK:

  • Antonelius spelade när AIK vann Svenska cupen 1997.
  • Antonelius gjorde mål i Allsvenska-matchen mellan AIK och Ljungskile SK i juni 1997. (Hans skarvade in ett inlägg från Pierre Gallo.)
  • Antonelius spelade när AIK vann Allsvenskan 1998.
  • Antonelius spelade när AIK kom tvåa i Allsvenskan 1999.
  • Antonelius spelade under AIK:s säsong i Champions League 1999/2000. I den första kvalomgången gjorde Antonelius mål i en match mot Dnepr Transmach Mogilev från Vitryssland. (Matchen vannas av AIK med 2-0.)
  • Antonelius gjorde mål i Allsvenska-matchen mellan AIK och Malmö FF i oktober 1999. Målet innebar att matchen slutade 3-0 till AIK, och Malmö FF fick lämna Allsvenskan.
  • Antonelius spelade när AIK vann Svenska cupen 1999.
  • Totalt missade Antonelius endast tre allsvenska matcher under tre år i AIK.

  Efter AIK

  1999 lämnade Tomas Antonelius AIK och Sverige för att flytta till England och spela i Coventry City FC. I sin andra match för den nya klubben spelade han hela matchen och blev korad till matchens lirare.

  Tomas Antonelius blev uttagen till svenska landslaget och kom med i truppen till EM i fotboll 2000. Han skadade korsbandet i EM-matchen mot Italien, och skadan visade sig vara så pass allvarlig att han tvingades avstå från spel i nästan ett år. Under den perioden hann Coventry City åka ut ur Premier League.

  År 2002 anslöt sig Tomas Antonelius till FC Köpenhamn. Där avslutade han sin karriär som elitfotbollsspelare.

  Antonelius var med i den svenska VM-truppen för VM 2002.

Senaste inlägg