• Fotbollsmatcherna mellan AIK och Djurgårdens IF kallas för tvillingderby, eftersom de båda klubbarna brukar kallas för tvillingklubbarna – de grundades både två i Stockholm år 1891. Även supporterföreningarna Black Army och Järnkaminerna grundades samma år, 1981.

  TvillingderbytAtt AIK möter Djurgården i fotboll har skett både i seriespel och i Svenska cupen.

  Första tvillingderbyt ägde rum den 10 augusti 1927, inför 6 667 åskådare. AIK besegrade Djurgården med siffrorna 2-1.

  Stora åskådarskaror

  När AIK och Djurgården möts i en fotbollsmatch brukar det locka stora åskådarskaror till arenan, och tvillingderbyn brukar vara bland de matcher i allsvenskan som spelas inför de mest välfyllda läktarna. När tvillingderbyna fortfarande hölls på Råsundastadion var det inte ovanligt att alla de 35 000 åskådarplatserna fylldes.

  Tvillingderbyna brukar tv-sändas. Förutom att titta hemma är det populärt att samlas på sportbarer runt om i Sverige för att se tvillingderbyt tillsammans. Under andra halvan av 2000-talet började matcherna visas i HD-kvalitet. Första gången en allsvensk match direktsändes i 3DTV så var det vårens tvillingderby 2011 som visades.

  Spelplatserna

  Stockholms stadion var AIK fotbolls hemarena mellan 1912 och 1937, och det var här de första tvillingderbyna hölls. När Råsunda fotbollsstadion stod klar 1937 flyttade AIK Fotboll dit, och det är här de flesta tvillingderbyn har hållits. Ibland har man fått göra undantag, till exempel under hösten 2003 då det var tvillingderby på Stockholms Stadion som en del av Svenska Cupen.

  På Råsunda fotbollsstadion stod AIK-klacken på den norra kortsidan (Norra Stå) medan Djurgårdsklacken hade den södra kortsidan (Södra Stå).

  Från och med säsongen 2013 är det Friends Arena som gäller för AIK Fotbolls hemmaderbyn, medan Djurgården Fotboll har Tele2 Arena för sina hemmaderbyn från och med sommaren 2013.

Senaste inlägg