• Svaret är att vi inte vet. Redan år 1914 kallas AIK för ”gnagarne” i idrottstidningen Nordiskt Idrottslif. Årtalet är av intresse, eftersom de flesta teorier kring smeknamnets tillkomst rör händelser som ägde rum långt efter år 1914.

    gnagetEn av dessa teorier rör svarta klubbtröjor. Enligt denna teori ska smeknamnet Gnaget har tillkommit på 1920-talet, då AIK fortfarande var en mycket liten klubb eftersom i princip bara aktiva idrottare och funktionärer fick vara med. Det ringa medlemsantalet innebar en mycket begränsad budget, och de svarta klubbtröjor som köpts kunde inte bytas ut bara för att de började bli slitna. För varje tvätt förlorade de lite av sin svarta färg, och till slut var de snarare råttfärgade än svarta – därav smeknamnet Gnaget.

    En annan teori förlägger även den smeknamnets tillkomst till 1920-talet. Under säsongen 1928/1929 talade man i idrottssammanhang om att AIK ”gnagde” till sig den ena poängen efter den andra och genom detta gradvisa arbete lyckades hålla sig kvar i Allsvenskan.

    Efter 1929 började AIK värva spelare från andra svenska fotbollsklubbar, och efter att de värvat från Karlbergs BK skapade Karlbergsfantasten Axel Hamberg intresseorganisationen ”AIK-hatets vänner”. I AIK-hatets vänners klubbmärke ingick en liten råtta som symboliserade AIK, vilket ytterligare hjälpte till att befästa smeknamnet Gnaget.

Senaste inlägg